O víně z moravských strání

Každá plodina má své ideální podmínky a tak i každá sklizeň a období, kdy k ní dochází, významně ovlivňuje chuť takto sklizeného ovoce. Právě tohoto jsou si vědomi všichni ti, kteří věnují svůj čas a práci pěstování a výrobě lahodného révového moku. Právě moravské odrůdy révy jsou velmi chuťové zajímavé už díky vápenatému podkladu půdy a celkový zajímavý původ dotváří také sluníčko, které do strání a hroznových plantáží dodává svoje paprsky. Proto právě révový mok z Moravy má svůj půvab a specifickou chuť, na kterou se milovníci rok co rok těší. Mohou si totiž vybírat ze všech možných odrůd a výborných značek typu např. Moravský muškát, Chardonay, Pálavské, Veltlínské, Rulandské a z červených třeba kořeněný Merlot, Vavřinecké, Modrý Portugal nebo Zweigeltrebe.

Vyberte si to, co máte nejraději  

Každý si většinou ve výběru révových alkoholových moků vyberete tu svou značku, kterou vyhledává a nedá na ní dopustit. Je to podle toho, jaké typy moku má rád, zda suché, polosuché, polosladké nebo přímo sladké. Každý člověk má své chuťové pohárky naladěné na jinou vlnu a tak vybírat musí sám a to nejlépe degustováním přímo ve sklípku ze sudu. Všechny informace o víně získáme právě při ochutnávce, kdy už při pohledu do koštýře či na sklenku vidíme, jestli není matné nebo s nepatřičným kalem a můžeme ocenit jestli „kroužkuje“ nebo je průzračně čiré. Určitě i vůně hraje svojí roli, protože právě třeba u červených vín, můžete ucítit ovocnější a kulatější sametovější vůni, než třeba u bílého Moravského muškátu, kde se setkáme s hodně aromatickým jiskřivým květinovým tónem.


</div>


            <div class=
O víně z moravských strání
Ohodnoťte příspěvek